Miras hukuku bir kimseye başka bir kişiden kalmış olan mal varlığı ile ilgilenir. Burada miras hukuku belli kişiler etrafında gelişen bir dava sürecini ele alır. Davada mirası bırakan taraf ile mirasın bırakılmış olduğu yani mirasçı olan kişi yer alır. Bu tür davalar sadece mirasın bırakıldığı kişiyi ele almaz. Bazen mirasın başka bir kişiye kalmaması halinde üçüncü kişiler de hukuk yoluna başvurabilir. Mirası bırakan kişinin fiilen birinci dereceden akrabası ise bu durumda kişi mirası almak için dava açabilir. Yani mirasın kesin olarak kalması süreci sadece geçerli değildir.
Miras Hukuku Nedir? Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras hukuku mirasın bırakıldığı kişilere eldeki malların beyanı ve paylaşımını içerir. Ancak bu paylaşım yapılırken tüm her şey kanun hükmünde korunur. Mirasçılık belgesi sadece mirasın kesin olarak kalabileceği kişilere sunulur. Burada mal paylaşımı gibi durumlar söz konusu olduğu zaman bu belge devreye girer. Mevcut olan belge ile kişi kendi hakkını kanun önünde arayabilir. Kişinin miras hukukunda tüm hakları kanunlarca koruma altına alınır. Bu durum kişilerin avukatları ile de doğrudan yargıya taşınır. Bu yüzden miras hukuku çoğu zaman hukuk yoluna başvurmayı gerektirir. Çünkü mal paylaşımı konusunda sorun yaşayan birçok kişi mevcut. Bu sorun miras hukuku davası ile çözülebilir.
Mirastan Kim Ne Kadar Pay Alır?
Miras için öncelikle mirastan yararlanacak olan kişilerin yakınlık derecesine bakılır. Kişinin oğlu ve kızı mevcutsa eğer bu miras kişiden oğlu ve kızına tümden kalır. Bu süreçte diğer kişiler devreden çıkar. Ancak kişinin eşi hayatta ise bu durumda mirasın % 50 si eşine geri kalan % 50 si ise çocukları arasında pay edilmek üzere kalır. Eğer kişinin eşi ve çocukları yoksa eğer bu durumda ikinci dereceden akrabalar devreye girer. Bunlar kişinin kardeşi, amcası, yeğeni vs. olabilir. Ancak bu durumda miras kalan kişilere eşit şekilde pay edilir. Bu durum doğrudan kanunlarca da desteklenir. Miras kalan tüm kişilerin hakları koruma altına alınır.